4 kérdés

2023.05.16

Azt fontos felismerni, hogy a gondolataink nem mi vagyunk. Azok csak gondolatok. A tudat csendessége az állandó természetünk. 

Ülj le egy kényelmes pozícióban és csak a légzésedre figyelj. Ha jönnek gondolatok akkor csak figyeld meg, és engedd tovább menni. Mondd magadnak, hogy majd máskor foglalkozol a mosogatással, azzal, hogy mit kell venni, és tereld vissza a figyelmedet a légzésedre.

Ha valamit mentális szinten, azaz a gondolati síkon nem tartunk megvalósíthatónak az általában azért van, mert nincs belső lehetőségünk rá, nincs a tudatunkban. Igazából minden a tudatban van, ha valamire arra gondolunk, hogy nincs a tudatban akkor az máris bekerül a tudatba.

Az elme korlátozó gondolatainál a miért kérdés helyett a hogyan kérdésre érdemes koncentrálni. A miért nem sikerül semmi helyett a hogyan sikerülthetne kérdést érdemes feltenni.

Brian Katie - Munka című könyve alapján az alábbi módszert javaslom:

Ha a gondolatomat igaznak tartom akkor kédőjelezzem meg. Biztos, hogy igaz? Aztán gondoljam az ellenkezőjét és azt is kérdőjelezzem meg. Végül pedig fordítsam meg a gondolatot magamra nézve.

Például van egy gondolatom. 

A páromnak jobban kellene szeretni engem. 

1. Biztos, hogy igaz? - nyitott elmével érdemes a gyakorlatot csinálni, megvárni a választ? Tényleg igaz az, hogy a páromnak jobban kellene szeretni engem? 

Általában itt már jön egy felismerés, hogy nem :) 

2. Nézzük meg a mondat ellenkező jelentését is. 

Igaz-e az, hogy a páromnak nem kellene jobban szeretnie engem? :) 

3. Nézzük meg megfordítva a mondatot. 

Igaz-e, hogy nekem kellene jobban szeretnem a páromat? 

Ha jól csináltuk akkor felismerhetjük, hogy minden gondolat igaz és minden gondolat ellenkezője is igaz, illetve hogy amit a másikra vetítünk ki az azért van, mert mi nem látjuk magunkban. Mivel a világ lehet tükör is, a másikról gondolom azt amit magamról gondolnék ha elég tudatos lennék magammal.

A külső lehetőségek a belső lehetőségekhez fognak igazodni. Ezért van az, hogy amint benn úgy kinn. Ha el tudok képzelni valamit akkor el is tudom érni.

Például: Mi hiányzik nekem, mi hiányzik a lelkemnek ha az állandó hiány állapotában élek?

A külő hiány, a belső hiány anaglógiája. Jézus is megmondta, hogy a szegények még szegényebbek lesznek, a gazdagok még gazdagabbak. Ő nemcsak az anyagi, hanem a lelki életre, érzésvilágra is gondolhatott. Aki tud a bőség állapotában élni, az még több bőséget tud bevonzani az életébe, és aki hiánymotivált az még több hiányt képes bevonzani magához.

Aki elhiszi magáról, hogy szerethető, hogy megbecsülik, hogy képes dolgokat elérni és megtartani mert megérdemli, és tesz is érte annak egyre bőségsebb lesz az élete, egyre jobban megtapasztalja a jólétet azért, mert ennek megfelelően éli meg az eseményeket.

Tehát a kérdés: hogyan tudok változtatni, milyen lehetőségeim vannak a céljaim elérésére? A hogyan kérdés nyitja meg az elmét, hogy el tudjuk képzelni azt amit eddig nem tudunk. És igen, minden lehet, csak hidd el, hogy megérdemled. 

© 2023 rendszerallitas.hu - Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!