Patchwork családról

A mai világban egyre több házasság bomlik fel, a benne élő társak, szülők egyre többen alakítanak ki újabb kapcsolatokat – így jön létre egy új család, amely nagyban hasonlít a patchwork technika bonyolult, de színes mintáira.

A patchwork család egy bonyolultabb családi forma, mint a hagyományos családi együttélés; sok elfogadásra, toleranciára, tiszteletre van szüksége a benne élőknek. Ebben a családi formában fontos,  hogy mindenki megtalálja az új helyét. Nem egyszerű feladat megtalálni ezt a helyet, meghúzni a határokat úgy, hogy békét és harmóniát érezzen az új család minden tagja.

Az előző kapcsolatnak régen vége, az elvált házastárs mindig is részese lesz, marad ennek az újonnan alakult családnak, tovább bonyolítva ezzel a helyzetet. A gyermekek részére ugyanis ők a szülők, az elvált házastárs szülei pedig a nagyszülők. A válásoknál csak a partneri, házassági kapcsolat szűnik meg, a szülő szerep soha: a szülők mindig szülők maradnak.

A felnőttek közösen alkotják meg az új együttélés határait, szabályait. A közös élethez kapcsolódóan kialakulnak olyan szabályok, amelyek a közös együttélés alapjai lesznek. A gyerekekre vonatkozóan egyforma szabályok, elvárási rendszerek kialakítása szükséges, ugyanolyan „követelésekkel” kell fordulnunk az összes gyerek felé, ugyanazt kell elvárnunk mindegyiktől.

A patchwork családban, is egészségesen kell táplálni a párkapcsolatot, teremteni kell időt egymásra is, amikor csak a másik a fontos. Egyensúlyban kell lennie annak az időnek, amikor a gyerekek az elsők, és amikor a párkapcsolat. Ha nem szentelünk elég időt egy ilyen családban a párkapcsolatnak, az intimitásnak, csak a gyerekek kerülnek előtérbe, akkor az előbb-utóbb a kapcsolat rovására mehet.