Jó hely a szívben – a párkapcsolatok alkímiája 3.

Lekötött párkapcsolati tőkék I.

„…vagy túl sok adósságot halmoztam fel, tehát kárt okoztam a hitelezőimnek, vagy kiábrándítottam őket, mert nem viszonoztam azt, amit adtak nekem, vagy én adtam nekik túl sokat, amit ők nem viszonoztak (tehát ők az adósaim), és én érzem magam csalódottnak. Mindkét esetben inszolvencia –állapotot kell bejelentenem, és nincs lehetőségem egy új kapcsolatra:”

Peter Orban: A szeretetből fakadó erő, 29. oldal

Ezek azok a lelki energiák, melyek belső önmunkával mobilizálhatók, ha szükséges megmozdítani őket. Az egyes lekötési típusoknál utalunk arra is, hogy mire célszerű irányítani az önmunkát, ha fel akarjuk szabadítani a potenciált.

Inszolvencia

Inszolvencia esetén a párkapcsolati tőke lekötött és nincs elég potenciál egy új párkapcsolathoz. Az inszolvencia két módon jöhet létre, egy nagy lekötött párkapcsolati „adósság” révén illetve több kicsi lelki adósság révén.

Egy Nagy. Ha véget ér egy hosszú kapcsolat (elhagyás, megcsalás, „elfejlődés”, gyermekek kirepülése, gyermek halála, partner halála miatt és így tovább) s abban sok lekötött érzelmi energia marad bezárva – ez egy nagy adósság. Itt nagyon gyakran megrekedt gyász vagy fel nem vállalt indulatok okozzák azt, hogy lekötődik a lelki energia. Ezeket célszerű a munka előterébe helyezni.

Sok Kicsi. Ha a lélekben partnerek hosszú sora gyűlt össze, akiknek nincs jó helyük a szívben – több kicsi összeadódott adósság van jelen. Ez a gyakorlatban a párkapcsolati sor rendezetlenségét jelenti. Orvoslása során a korábbi partnereknek jó helyet kell biztosítanunk a szívünkben. Ezen keresztül jutunk el mind a másik, mind önmagunk választásának tiszteletéhez.

Az ilyen típusú tőke lekötöttség jelezheti a parentifikációs problémákat az eredetcsaládban (lásd parentifikáció), de utalhat ikervesztésre is (lásd thanatosz tőke vagy palliatív tőke), jelezheti a korábbi fontos kapcsolatok kizártságát is akár az érintett, akár a szülők, klán tagok szintjén.

Összességében inszolvencia esetén a partnertörténelemben lekötött a tőke. Amíg nem tudjuk elvégezni az érzelmi feldolgozó folyamatokat (gyászmunka, megbocsátás, tiszteletadás, konfliktusfeloldás és így tovább) nincsen szabad vegyértékünk az új kapcsolódásra, vagy úgy teszünk mintha volna, de rövidesen kiderül, hogy ez nincs így.

Felhasznált irodalom: Peter Orban: A szeretetből fakadó erő, Bioenergetic Kft, Budapest, 2003.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük