Jó hely a szívben – a párkapcsolatok alkímiája 2.

„…ezek az üzletek „a föld alatt” zajlanak, és nem terjed ki rájuk a tudat kontrollja.”

Peter Orban: A szeretetből fakadó erő, 32. oldal

Párkapcsolati tőke

Egy férfi vagy nő párkapcsolati történelmének elemzése során érdemes támaszkodni az Orban féle párkapcsolati tőke megközelítésre, hiszen a gyakorlatban jól használható annak feltérképezésére, hogy kapcsolati potenciálunk hogyan alakul. Nézzük, az ő megközelítése szempontjából milyen alap törvényszerűségek hatnak a párkapcsolati életünkre, hogy alakul párkapcsolati potenciálunk (tőkénk).

A párkapcsolati tőke (potenciál) egy háttérben meghúzódó erő, mely befolyásolja a kapcsolati képességünket, készségünket.

Az az alapismérve a párkapcsolati tőkének, hogy a komoly, stabil, hosszú távú „befektetésekben” (ahol a befektetés=elkötelezettség) tud jól virágozni, gyümölcsözni. Ilyeneket keresünk tehát ösztönösen. Ilyenkor az egész emberrel köteleződünk el, nem csak valamilyen aspektusával.

Van, amikor csak az ember egyes ismérveibe (aspektusok) történik befektetés (pozíció, származás, pénz, testalkat, életkor és így tovább) ebben az esetben, ha megváltozik az ismérv valamilyen módon, akkor megkérdőjeleződik maga a kapcsolat is.

Orban első szabályszerűsége a párkapcsolati tőke nagyságára vonatkozik. Megközelítésében minden ember kezdetben 100 % befektethető tőkével rendelkezik, ám az egyes emberek 100 %-a össze nem hasonlítható egymással. A csalódások elkerülése végett jó, ha hasonló nagyságrendű tőkével bír a pár mindkét tagja. Így az adok és kapok kiegyensúlyozott működésének nagyon jó esélye van.

A párkapcsolati tőke átadása és elfogadás a mindennapokban történik. A pozitív és a negatív cselekedetekben egyaránt működik. Ez az adás és kapás gesztusa. Itt fontos az egyensúly szempontjából ha az adás során a táplálás van előtérben, akkor arra törekszünk, hogy amit kaptunk annál kicsit többet adjunk vissza.

Ha a bántás kerül előtérbe az adásban, akkor arra fontos ügyelnünk, hogy kicsit kevesebben adjunk vissza, mint kaptunk. Ha túl szemérmesek vagyunk az elégtétel vétel aktusában, akkor a párkapcsolati kígyós/ békás lelki üstünk fortyogását indítjuk el, mely fortyogás megágyaz a későbbi kataklizmáknak. Minél inkább kifejezésre kerül minden érzelem, annál inkább növekszik a kapcsolat, annál inkább stabilizálódik. Hiszen nem csak abban osztozunk, ami szép, hanem azt is kibírjuk együtt, ami nem az. Ezen folyamatban indul el az idealizáció teréből a realizáció terébe a kapcsolat azon keresztül, hogy egyre pontosabban látjuk a másikat.

Fontos azzal tisztában lennünk, hogy a párkapcsolat nehéz szolgálat, melyben sokféle módon el-adósodhatunk a másiknak. Ám sokféle ajándékkal is meglephetjük társunkat. A párkapcsolati erőtér elemzésekor fontos annak tudatosítása, hogy az eladósodottság, a lekötött lelki tőke, gyakran vezethetők vissza eredetcsalád vagy transzgenerációs (klán) hatásokra. Röviden összefoglalva két klán lép egymással párkapcsolatba a pár tagjain keresztül, nem az egyes emberek.

Felhasznált irodalom: Peter Orban: A szeretetből fakadó erő, Bioenergetic Kft, Budapest, 2003.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük