Jó hely a szívben – a párkapcsolatok alkímiája

A párkapcsolati erőtér elemei

„Te vagy az első férjem” – ezzel a mondattal nemcsak a férfit ismeri el és becsüli nagyra, hanem a saját viselkedését, a saját szerelmét és életének azt a szakaszát is, amelyet ezzel a férfival osztott meg. (…) „Ezzel az ember újra magáévá tesz egy részt az életéből, hiszen ha elutasítja a szüleit, ha megpróbálja letagadni, elfojtani, hogy a szülei fia vagy lánya, ha nem is akar tudni róla, hogy azzal a férfival vagy nővel egyszer házas volt vagy jegyben járt, hogy azt az embert szerette, vagy kölcsönös szenvedély fűzte össze őket, akkor kirekeszti magából az élete egy nagyon fontos részét. Így pedig leértékeli az életét és saját magát (nem csak a másikat!). […]”
Wilfried Nelles

A párkapcsolati erőtér rendezettsége mindannyiunk kapcsolati boldogságának alapja. A párkapcsolati erőtér tartalmazza a személyes párkapcsolati történelmünket, az eredetcsaládunk és a klánunk párkapcsolati történelmét, és tartalmazza a lehetséges dolgokat is – tehát a jövő is az erőtér része. Nézzük az egyes elemeket részletesebben.

Párkapcsolati sor

A párkapcsolati sor rendezettsége fontos a párkapcsolati erőtér minden tagja, eleme szempontjából.

A partnerek szempontjából fontos mindent korábbi párt az őt megillető helyen látni és érezni és minden párral békében lenni. Ez a belső, békés párkapcsolati sor azt üzeni a lehetséges, illetve meglévő partnereknek: jó ide tartozni, te is jól érezheted itt magad közöttünk. Ilyen jó bánásmódban részesülsz te is, mint mi, ha csatlakozol ide.

Önmagunk felé azt üzenjük a korábbi partnereknek nyújtott jó hellyel, hogy tiszteljük korábbi önmagunkat, aki ezeket a partnerek választotta.

Közös gyermekeink szempontjából pedig azért fontos ez a rendezettség, mert így mindkét szülőjüktől jó szívvel elfogadhatnak, és megmaradhatnak gyermeknek a szüleik erőterében. Nem kell felvenniük korábbi fontos, de kizárt párok energiáit, hogy emlékeztessék a rendszert arra, a korábbiaknak is van itt helyük.

Érzelmeink szempontjából amikor jó helyet adunk valakinek a szívünkben, az nem jelenti azt, hogy a kapcsolatban keletkezett és ki nem fejezett indulatok, frusztrációk, fájdalmak nem fejeződhetnek ki. Sokkal inkább azt jelenti, hogy valódi érzéseink át- és megélésével, és ezen keresztül elengedésével tudjuk azt elérni, hogy a partnereinkhez fűződő szeretetünk ismét ragyogjon a szívben.

A jó hely adása kígyót, békát kiabálva a párra nem érhető el, mert ilyenkor megfagy valami közöttünk. Ám ha akár egyedül, akár egy segítő szakemberrel közel megyünk lelkünk kígyóihoz és békáihoz, akkor kiderülhet, hogy ezek az állatok fontos őrök bennünk, mert szimbolizálják mindazt, aminek a képviseletére korábban még nem voltunk képesek, amit nem bírtunk elmondani magunkból a másiknak. Az érzések átélésével, kifejezésével felszabadul egy csomó energia, ami eddig forrongott lelki üstünkben. Ez a felszabadulás lesz a táptalaja minden változásnak párkapcsolati életünkben.

Klán

Párkapcsolati erőterünknek van egy további elemrésze is, melyre a legtöbb ember akkor fordít csak figyelmet, ha elakadásokat okoz az életében. Ez pedig a származási család, a klán adta erőtér rész, melyet mindannyian beleviszünk a kapcsolatainkba viselkedésünkön, megoldásinkon, érzéseinken, hiedelmeinken, döntéseink és választásaink mentén. Sok esetben a klán meg nem oldott történeteinek megoldási tere a párkapcsolat lesz. Ám, amit fontos tudatosítanunk, nem csak klánunk meg nem oldottságát visszük a kapcsolatba, hanem a klán erőforrásait, ajándékait is, melyek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy párkapcsolati boldogságunk virágozhasson.