Wilfried Nelles

pszichoterapeuta

dr. Wilfried Nelles (1948- ), társadalomtudós és terapeuta. A DGfS által elismert kiképző állító. Világszerte tart csoportokat és képzéseket is vezet szakemberek számára. Számos könyve jelent már meg a Hellinger terápiáról, melyekben főként a felállítások munkamódszerét és párkapcsolati problémákra való alkalmazását tárgyalja.

Politológiát, szociológiát és pszichológiát tanult. A ’80 -as évek elejétől a ’90 -es évek közepéig a keresésnek szentelte életét: megismerkedett Osho módszereivel, különféle meditációs módszerekkel, és a humanisztikus pszichológiai irányzataival. Hellingerrel 1996-2006 között dolgozott együtt, sajátította el tőle a családfelállítás módszertanát.

A szétválás után fejlesztette ki a tudat fejlődését támogató életintegrációs folyamatát (LIP). Az életintegrációs folyamat sajátsága, hogy segít el és felismerni a saját élet szentségét és (időnként) különbözőségét a családi rendszerektől. Segíti a személyes életút integrált megélését.
Fiával, Malte Nellessel közösen alapították és vezetik a Nelles Intézetet. Az intézet Németországban, Ausztriában, Svájcban, és Kínában szervez kurzusokat. Malte Nelles nevéhez kapcsolható a párkapcsolat erőterét feltérképező BIP állítási forma kifejlesztése.
(forrás: https://www.nellesinstitut.de)

Iskolánkban mind a LIP, mind a BIP szerkezet oktatásra kerül, s kiemelten kezeljük Nelles tudatfejlődési modelljét, valamint módszertani megközelítését.