Dipl. Psych. Insa Sparrer és Prof. Dr. Matthias Varga von Kibéd

Dipl. Psych. Insa Sparrer és Prof. Dr. Matthias Varga von Kibéd

1996-ban alapították meg közösen a SySt®-Intézetet, ami nemzetközileg ismert és elismert oktató és kutató hely. A SySt, a Systemischen Strukturaufstellungen (Syst® – rendszer struktúra felállítás) elnevezésből alkotott mozaikszó.

Dipl. Psych. Insa Sparrer pszichológiát tanult Münchenben és pszichoterapeutaként dolgozik saját praxisában Münchenben. A SySt®-Intézet társalapítójaként, rendszer szerkezeti konstellációkat (SySt®) tanít.

A terápia, tanácsadás, mediáció, szupervízió és tanítás területén dolgozik Németországban, Ausztriában, Svájcban, Olaszországban, Szlovéniában, Magyarországon, Görögországban, Hollandiában és Angliában. Rendszeres konzultációkat és coachingokat nyújtó pszichoterápiás oktatóintézetek és egyéb oktatóintézetek hallgatóinak szemináriumokat tart.

Prof. Dr. Matthias Varga von Kibéd a Müncheni Egyetem filozófiai és logikai tanára. A múltban a Ljubljanai Egyetemen, Bécsben, Grazban, Konstanzban és Mariborban is tanított. Dolgozik a Müncheni Egyetem Orvosi Pszichológia Intézetében, a Művészeti Akadémián és a Mozgó Kép Intézet Színpadi Megjelenés Workshopjában szintén Münchenben.

Személyes és intézményes szupervízióval, coachingokkal, szemináriumokkal és tréningekkel foglalkozik különböző terápiás központok és rendszer konzultációs intézetek számára.

Mi a SySt®? Használják a mücheni intézet megnevezésére, használják a strukturális munkák megnevezésére és használják egy-egy strukturális folyamat (pl. tetra lemma felállítás – TLC) megnevezésére egyaránt.

A strukturális munkák alapgondolata az, hogy megváltoztassák azt a belső képet az ügyfélben, amely egy jelenleg problémás rendszerre vonatkozik, megoldásra törekednek. A Syst integrálja magába a megoldás orientált megközelítést melyet Shazer és Berg fejlesztett ki, a Virginia Satir féle családszobor megközelítést, az Ericksoni hipnoterápiát, Böszörményi-Nagy Iván családrendszerekre vonatkozó megfigyeléseit, és a Hellinger féle családfelállítás alapjait.
Sparrer és Kibéd nem tekinti a SySt-ot, a családi és szervezeti konstellációk különleges formájának vagy annak egy változatának. Sokkal inkább a Satír féle családszobor egy képviseleti érzékeléssel és egyéb más módszerekkel kiegészített változatának tekintik.

A felállítást úgy végzik el, hogy reprezentánsok az ügyfél rendszerelemeit képviselik. A személyek közötti távolságok és szögek jelzik a valós rendszerelemek közötti kapcsolatokat. Ezután a képviselők olyan új képet hoznak létre, melyben minden képviselő erőforrásosnak érzi magát. (forrás: https://syst.info)

Iskolánkban több strukturális munkát tanítunk diákjainknak.