Bert Hellinger

a rendszerállítás atyja

Bert Hellinger 1925-ben született. Teológiai, filozófiai és pedagógiai tanulmányait követően 1952-től a Dél-afrikai Unióban papi szolgálatot látott el, misszionáriusként tevékenykedett: iskolaigazgató és tanító volt. 1971-ben a rendi szolgálat letétele után visszatért szülőhazájába.  A hatvanas évek közepétől képezte magát a pszichoterápiás módszerekben: pszichoanalízist, primérterápiát, csoportdinamikát, tranzakció analízist, ericksoni hipnoterápiát, Virginia Satir családterápiás megközelítését és NLP-t tanult. Megismerkedett a kontextuális terápiával.  Elméleti és gyakorlati tudásának ötvözeteként dolgozta ki a ma családfelállítás néven ismert módszert (szisztemikus-fenomenologikus rendszerterápia). A módszer megjelenésétől napjainkig folyamatosan fejlődött. S mind Hellinger, mind alkalmazói révén ma is tovább fejlődik. Bert Hellinger saját munkásságában három szakaszt különböztet meg:

a klasszikus családfelállítást,
a lélek mozgását követő családfelállítást,
és a szellemi mozgást követő családfelállítást.

A módszer által nyújtott rendszerszemlélet áttörést hozott a pszichoterápiában, a pszichoszomatikus orvoslásban, a lelki gondozásban, a szervezeti tanácsadásban.

Nyomán új módszerek és megoldások virágoztak ki. Hellinger ma feleségével Sophival együtt a  Hellinger sciencia® elnevezést alkalmazza módszerére. Élő tudománynak tekinti, melyet folyamatosan fejleszt ő és a tanítványai is.